De Geschiedenis van het Badminton

Ontstaan van de badmintonsport

Algemeen wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton omdat daar het spel POONA werd beoefend. Waarschijnlijk genoemd naar de stad Poona, die ongeveer 50 km van Bombay ligt. Engelse officieren introduceerden het spel, waarmee zij in India kennis maakten, in Engeland en omstreeks 1873 werd het spel intensief beoefend op het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire. De naam van dat landgoed was BADMINTON en aangenomen mag worden dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel. Uit oude schilderijen staat vast dat men het spel toch ook in Europa al kende en vermoedelijk werd het onder verschillende namen beoefend.

Ken Davidson, een bekende Amerikaanse badmintonautoriteit, die zich in de geschiedenis van het badminton heeft verdiept, kwam tot de ontdekking dat het spel reeds in de 12e eeuw in Engeland werd gespeeld. Ook in Frankrijk kende men het spel 'Jeu de longue plume' al in de middeleeuwen. Er bestaat een schilderij uit de 17e eeuw van Adam Menyoki waaruit blijkt dat het spel met een kleine racket en een soort shuttle werd gespeeld.
Die shuttle stond vroeger bekend als pluimbal. Een goed Nederlands woord voor badminton zou dus 'pluimbal' zijn.

Spelregels

In 1877 verschenen er spelregels in boekvorm van de hand van kolonel H.O. Selby in Karachi (India). Ondanks  het feit dat er nu spelregels bestonden werd het spel toch op uiteenlopende wijzen beoefend. In sommige streken werd het spel door twee personen gespeeld, die de shuttle heen en weer sloegen en verplicht waren op dezelfde plaats te blijven staan. Elders speelde men het met drie of vijf man aan elke kant van het net. Zelfs rond 1910 was dit nog het geval. Sindsdien zijn de spelregels herhaaldelijk gewijzigd en aangepast, vooral nadat het badminton zich ontwikkelde tot een specifieke zaalsport:: Het speelveld zoals wij dat kennen, heeft niet de oorspronkelijke vorm. In de tijd dat het badminton in Europa, of liever in Engeland, opgang begon te maken, kende men nog geen sporthallen. Wel had men in de kringen waar _et badminton beoefend werd de beschikking over grote landhuizen met zalen van 'kamers-en-suite'. Alleen had het veld dan, als gevolg van de suitedeuren en mogelijk kasten aan weerszijden, de vorm van een zandloper.

Oprichting International Badminton Federation (mF)

In 1934 werd door negen landen besloten een internationale organisatie te stichten, de Internationale Badminton Federatie (IBF). Deze landen waren: Canada, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Nieuw¬Zeeland, Schotland en Wales. Er werd overeengekomen dat de IBF de absolute controle over het spel en de spelregels voor de gehele wereld zou uitoefenen. De mF is thans uitgegroeid tot een echte wereldorganisatie die het overkoepelend orgaan vormt van alle nationale bonden; zij vertegenwoordigt thans de belangen van miljoenen enthousiaste badmintonspelers. Hieronder zijn kort omschreven de doelstellingen van de mF:

 • Het handhaven en waar nodig aanpassen van de bestaande spelregels. Het stellen van regels voor
  internationale ontmoetingen.
 • Het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de nationale organisaties.
 • Het regelen van de Wereld Kampioenschappen voor landenteams, voor de heren bekend als THOMAS CUP en voor de dames als UBER CUP.
 • Het organiseren van de Wereldkampioenschappen zowel in (gemengde heren en dames-) teams als individueel.
 • Het wereldwijd bevorderen van de badmintonsport.

In 2006 is de naam van de International Badminton Federation gewijzigd naar Badminton World Federation. De rol van de organisatie is wel gelijk gebleven.

Oprichting Nederlandse Badminton Bond (NBB)

Op 15 november 1931 werd in Noordwijk de Nederlandse Badminton Bond opgericht onder meer door mr. D.D. Stikker (de latere minister van buitenlandse zaken en tevens de Nederlandse vertegenwoordiger in de NATO), mr. Punt, dhr. Den Hoed en anderen. Tot en met 1938 leidde de Nederlandse Badminton Bond een redelijk bestaan, doch van een echte groei was geen sprake. Het ligt voor de hand dat door de oorlogshandelingen en alle daarmee gaande gebeurtenissen de NBB zijn activiteiten noodgedwongen moest staken. In oktober 1951 namen enthousiaste badmintonliethebbers de organisatie weer krachtig te hand en daarmee begint eên bloeiende periode voor het badminton in Nederland. Omstreeks 1953 brachten speelgoedhandelaren en fabrikanten goedkoop materiaal op de markt. Doordat men zich gemakkelijk voor een paar centen rackets en shuttles kon aanschaffen ging badminton' de straat op'. De sport werd enorm populair en men zag het in straten en op pleinen, aan het strand en op campingterreinen met groot enthousiasme beoefend worden. De groei die de Nederlandse Badminton Bond sinds dat jaar meemaakte, kent geen vergelijking met andere sporten. De NBB werd de snelst groeiende sportbond van Nederland. Vanaf 1990 is het ledenaantal iets teruggelopen en het totaalaantal bedraagt nu ongeveer 57.000.

Olympische Spelen

Sinds 1992 is badminton ook een officiële Olympische sport. Tijdens de Olympische Spelen in Barcelona werden de eerste gouden medailles in het enkelspel uitgereikt aan Allen Budi Kusuma (heren) en Susi Susanti (dames). Beide spelers komen uit Indonesië. Na de Olympische Spelen werden ze als volkshelden verwelkomd in hun land. De medailles die ze behaald hadden waren de eerste Olympische medailles die ooit door Indonesische sporters werden behaald. In 1996 baarde de jeugdige Mia Audina, 16 jaar jong en toen nog voor Indonesië uitkomend, veel opzien door in Atlanta zilver te behalen.
Deze Mia Audina is getrouwd met een Nederlander en ze is nu Nederlandse en kwam met succes uit voor het nationale team. Tijdens de Olympische Spelen in Athene (2004) heeft zij wederom een zilveren medaillen in het damesenkelspel gehaald! In 2006 besloot zij, op 26 jarige leeftijd, een punt te zetten achter haar mooie badminton carriere. In de loop van de jaren is zij een echt boegbeeld geworden van het Nederlandse Badminton.

Internationaal sterke landen

Met de winnaars van de Olympische Spelen is tegelijk iets gezegd over de krachtsverhoudingen in het internationale b!i.dminton. Vooral de Aziatische landen geven de toon aan. Vooral Indonesië, Zuid-Korea en China zijn hele sterke landen. Bij de heren kan ook Maleisië niet worden vergeten. In Europa zijn de Deense badmintonners het best. Zij worden op de voet gevolgd"aoor Nederland en Engeland. Enkele Deense en Engelse spelers en speelsters behoren tot de wereld top. Van de andere Europese landen behoort een enkeling tot de topspelers. .
Nederland heeft op dit moment een paar wereldtoppers. In de mannenenkel behoren Dicky Palyama en Eric Pang tot de sterkste 15 van de wereld en in de vrouwenenkel behoort Yao Jie, van oorsporng Chinese, tot de 10 beste van de wereld!

Nederlandse toppers

In Nederland was Jeroen van Dijk lange tijd de beste speler. Hij was in 1994 de eerste Nederlandse heer die zich plaatste voor het fmaletoernooi ('Grand Prix Finals') van het circuit van toernooien dat in één jaar over de hele wereld verspreid wordt gespeeld. Voor de 'Finals' plaatsen zich de 16 heren die in de 'Series' de beste resultaten hebben behaald. Enkele jaren daarvoor plaatste Eline Coene zich als eerste Nederlandse voor de Grand Prix Finals. Daarna plaatste Eline zich samen met Erica van den Heuvel opk voor de 'Finals' in het damesdubbelspel. Bij de dames worden er maar 12 speelsters tot dat toernooi toegelaten. De huidige Nederlandse selectie is zo sterk dat vaak kwart en halve fmales behaald worden op Grand Prix-toernooien. En af en toe weet een Nederlander door te dringen tot de finale! Zo won Judith Meulendijks in 2006 het prestigieuze toernooi van Macau en kwam Yao Jie in de finale van het China Open!
Lees er meer over op de NBB-site www.badminton.nl.

Grote NBB-evenementen

De grote evenementen die door de Nederlandse Badminton Bond georganiseerd worden, zijn jaarlijks:

 • De Internationale Kampioenschappen, ook wel de Dutch Open; er is altijd een interessante deelname van
  sterke spelers uit veel landen. Qua organisatie hebben deze kampioenschappen in Europa grote faam.
 • De Nederlandse Kampioenschappen
 • De Nederlandse Jeugd- en Veteranenkampioenschappen
 • De Big Boss Liga en de bondscompetitie
 • Deelname aan Europa Cup competitie
 • De Satellite finales (finales van de besten van het hoogste niveau Nederlandse toernooicircuit)
 • De AA-Drink Cup (het bekertoernooi voor clubteams).

Net zoals in andere sporten probeert de Nederlandse Badminton Bond ook een of meerdere grote evenementen naar Nederland te halen. In 2006 was dit bijvoorbeeld het Europese Kampioenschap.

Badmintonshop

Sinds een aantal jaren kan de badmintonfan promotiemateriaal bestellen. De NBB heeft een web shop die via www.badminton.nl button 'badmintonshop' te bereiken is. De shop biedt de mogelijkheid om artikelen aan te schaffen waarmee de vereniging gepromoot kan worden en verenigingsactiviteiten ondersteund kunnen worden. Natuurlijk zijn er ook allerlei artikelen waarmee je kunt laten zien dat badminton jouw favoriete sport is. Steeds worden er nieuwe artikelen aan het assortiment toegevoegd.

Apart logo
De verschillende producten worden voorzien van een ander logo dan het officiële logo van de Nederlandse Badminton Bond. Het logo is geheel in stijl met de dynamische badmintonwereld, zeer modem en strak. Het logo zorgt ervoor dat alle artikelen samen een lijn vormen en goed herkenbaar zijn.

Jeugd is de toekomst

Daarom is er voor de jongeren onder de badmintonliefhebbers een jeugdlijn ontwikkeld. . Zo zijn er leuke stickers, ballonnen, zweetbandjes etc.

Hoe zijn de artikelen verkrijgbaar?
Via de website worden de nieuwe artikelen gepresenteerd. Via www.badminton.n1 kunje een bezoek brengen . aan de badmintonshop. Er zijn niet alleen van alle artikelen foto's te zien, maar ze zijn dan ook gelijk te
bestellen. Natuurlijk zijn alle artikelen ook te koop bij de promotiestand tijdens de NBB-evenementen.

Vragen of bestellen?
Met al uw vragen met betrekking tot de artikelen kun je terecht op het bondsbureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 030-7513840).

Internet

De internetsite van de Nederlandse Badminton Bond is heel divers. Zo heeft elke afdeling van het bondsbureau een eigen plek op de. Natuurlijk zijn alle nieuwtjes op badmintongebied gelijk te lezen op de site en zijn er interviews, toernooiverslagen en sfeerrapportages te lezen. Ook is de hele competitie en toernooiagenda te vinden op de site. Dit allemaal is te vinden op de site www.badminton.nl. Voor de actievelingen die nog niet genoeg informatie daar vandaan kunnen halen is er voor leden een speciale website ontwikkeld met brochures, nuttige tips en nog veel meer. Deze informatie is te vinden opwww.badmintonservice.net

Dus er zijn drie sites om op de hoogte te blijven van al het badminton nieuws: 1) www.badminton.nl : voor al het badminton nieuws en informatie
2) www.badmintonservice.net: Voor alle extra informatie.
3) www.badmintonshoP.nl: voor alle artikelen aangeboden door de NBB.

Maar de Nederlandse Badminton Bond doet nog meer op het Internet. Zo wordt er elke week een digitale nieuwsbrief verstuurd met nuttige informatie voor verenigingen en wordt er elke maand een digitaal magazine gepubliceerd om leden te laten lezen wat er in de badmintonwereld is gebeurd.